Jahodová a pomerančová šarlota
Potřebné ingredience
175 ml pomerančového džusu, 2 lžíce práškové želatiny (bezbarvé) ***** 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 350 ml mléka, 4 žloutky ***** 250 g mražených jahod, cukru krupice na posypání jahod (asi 2 lžíce), 4 lžíce jahodového džemu, 4 lžíce pomerančového likéru (lze nahradit rumem), 25 g škrobové moučky (Gustin) ***** 200 g cukrářských piškotů, 450 ml smetany na šlehání (dala jsem jen 1 šlehačku - 250 ml), moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy
V míse rozšleháme žloutky, mléko a kondenzované mléko, až se vše dobře promísí. Tuto směs zašleháme do džusu se želatinou. Na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme, až směs zhoustne a potahuje vařečku (asi 15 min. - POZOR! nesmí se vařit, jinak se utvoří hrudky!!)
Krém přelijeme do mísy a uložíme na 1 1/2 hod. do lednice (občas ji promícháme, aby se neutvořily žmolky).
Mezitím jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. V mixéru rozmixujeme jahody i se šťávou a džemem dohladka. Směs přelijeme do kastrůlku, přilijeme likér (rum), škrobovou moučku rozmíchanou asi ve 4 lžicích vody. Na středním ohni za stálého míchání zahříváme, až se směs začne vařit a houstnout, poté odstavíme.
Rozevíratelnou dortovou formu vyložíme po obvodu cukrářskými piškoty (lépe to jde, když si jednu stranu piškotu seřízneme - piškůtky pak stojí sami). Na dno můžete použít klasické kulaté piškoty. Piškoty na dně potřeme 1/3 teplé jahodové směsi (zbytek necháme vychladnout).
350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku a zlehka ji vmícháme do pomerančového krému, který se nám mezitím v ledničce vychladil.
Polovinu pomerančového krému naneseme na piškoty potřené jahodovou směsí. Na to přijde 2/3 jahodové směsi a na to druhá polovina pomeranč. krému. Zbývající jahodovou směs rozložíme lžící na krém a pomocí špachtle vytvoříme mramorovaný vzhled. Hotovou šarlotu dáme do lednice ztuhnout.
***** Opět jsem si receptík trochu poupravila, protože nemám ráda, když je dort samý krém!! Jednotlivé vrstvy jsem proto proložila piškůtky a měkkým ovocem a bylo to, troufám si říct, lepší jak originál! Doporučuji těm, co také nemají rády moc toho krému pohromadě.
Nakonec můžete po obvodu ozdobit šlehačkou a na to posadit jahůdky (doporučuji ušlehanou šlehačku, já jsem použila ve spreji a jaksi se mi to rozteklo - ale snědlo se to i tak :-) No a aby toho nebylo málo, vršky piškotů jsem polila čokoládou, která vytvořila pěkný "stěkající vzhled".
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé